Net als oudere mensen kunnen dieren ook last krijgen van ouderdomsklachten. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: artrose, hart- en nierfalen en tumoren. Erg veel klachten genezen niet en worden alleen maar erger, dit is natuurlijk erg vervelend. Maar er zijn een aantal geneesmiddelen die de klachten kunnen verminderen. Bijvoorbeeld pijnstillers, ontstekingsremmers en medicatie voor het probleem zelf (hartmedicatie, speciaal voer etc).
Dit betekent helaas niet dat uw huisdier voor altijd goed blijft leven. Er komt een moment dat u gaat nadenken over het laten inslapen van uw viervoeter. Denk goed na over de gezondheid van uw dier, is het nog verstandig om uw huisdier zo rond te laten lopen? Of is het toch tijd voor euthanasie?
U kunt altijd met de dierenarts of assistente praten over de mogelijkheden hiervoor. Ook hebben wij in de praktijk een speciaal boekje ‘zijn we niet te vroeg’ wat u mee kunt krijgen.
Om een goede keuze te maken kunt u op de volgende vragen een antwoord geven.
Hoe actief is het dier? Speelt hij/zij nog graag? Vind uw hond wandelen leuk? Of is het dier helemaal niet meer actief en slaapt alleen maar? Eet en drinkt het dier zoals gewoonlijk? Nog zindelijk? Vraagt nog om aandacht? Heeft het dier pijn? Je kan pijn herkennen aan de manier waarop dieren lopen, gedragsveranderingen of als ze zich terugtrekken en inactief worden. Heeft het dier een chronische ziekte wat niet meer te genezen is? Hoe sta je zelf tegenover deze belangrijke beslissing?
Hoe verloopt een euthanasie?
Wij begrijpen dat dit voor u een vervelende dag is, daarom is het belangrijk dat alles soepel verloopt. U komt bij ons in de praktijk, dan wordt u meteen naar de speciale spreekkamer gebracht. Uw huisdier krijgt een narcose-injectie, dan valt uw dier in slaap binnen enkele minuten. Daarna krijgt uw dier nog een injectie waardoor het hart gaat stoppen. Doordat het dier onder narcose is merkt hij/zij hier niks van.
Na de laatste injectie wordt er altijd gecontroleerd met een stethoscoop of het hart gestopt is met kloppen.
Wanneer het allemaal voorbij is heeft u verschillende opties. U kunt het dier begraven, cremeren of kiezen voor destructie.
Begraven: u kunt uw dier meenemen naar huis om vervolgens te laten begraven. Let wel op, want na een uur begint het lichaam stijf te worden. Zorg ervoor dat het dier voor die tijd in een goede doos ligt/ een goede houding heeft.
Crematie: Bij een crematie wordt het dier naar een crematorium gebracht, hier kunt u ervoor kiezen voor een individuele crematie of in een groep. In een groep wordt het as samen verstrooit op een strooiveld. Bij een individuele crematie kunt u het as meekrijgen naar huis. Dit wordt meestal weer terug gebracht naar de praktijk in een blik of urn.
Destructie: U laat uw dier achter in de praktijk en een destructiebedrijf haalt de dieren op en ‘vernietigd’ deze tegelijk met de andere dieren.
Rouwperiode
Als laatste volgt de rouwperiode. In deze periode verwerkt u het verdriet van uw verloren huisdier. U krijgt van ons een kaartje om u veel sterkte te wensen. Mocht u na de tijd nog vragen hebben kunt u altijd contact opnemen met ons.